kalla kalkonägg

Mitt råd är att sluta snusa cold turkey

Cold turkey är ett uttryck på engelska som direkt översatt till svenska betyder kall kalkon. Men den verkliga meningen är att göra något tvärt. Om man slutar med snus cold turkey så innebär det att den sista snusdosan åker i sopen. Allt på en gång!

Jag tror på cold turkey metoden

Egentligen har jag inte mycket emot snus för jag tror att det ändå är rätt så okej. Men trots detta så ville jag sluta snusa för sisådär fem år sedan. Jag bestämde mig då för att komma fram till bästa metoden för mig.

Efter att ha funderat på nedtrappning så insåg jag att det skulle bli lite som att dra av ett plåster långsamt. Det är inget jag klarar av. Jag river av mina plåster på en gång och tänkte att jag helt enkelt fick göra likadant med snuset.

Men jag var ju tvungen att göra något annat

Det var under denna period som jag intresserade mig stort för att få min gubbe att sluta snarka. Jag tror att det finns ett ord för det inom psykologin, alltså att man försöker ändra på någon annan när det egentligen är en själv som ska ändras.

Jag började också med en massa hälsoprylar som att skölja näsan med saltvatten och göra särskild lerinpackningar över hela kroppen. Det fick mig att tänka på annat än snuset och kanske blev det lite som ett nytt beroende.

Jag tror förstås att min starka vilja har gjort att det går att sluta med vanor på detta vis. Numera så dricker jag kaffe på morgonen. Men under några års tid så ville jag bevisa för mig själv att jag kunde sluta. Jag gjorde likadant då. Det blev cold turkey helt enkelt!

snusdosor
Fina dosor men det hjälper inte, slut på snuset blev det!

Det kan ha hjälpt att jag slutat röka

Jag har ju också slutat röka och det är klart att det hjälpte mig när jag ville lägga av med snuset. Den gången så hade jag ett hot om välgörenhet som drivmedel. Men senare tyckte jag inte att det var en så trevlig sak.

Jag menar, ska man verkligen hota sig själv med att ge bort pengar till folk som behöver det? Nej, med snuset blev det annorlunda. Jag bevisade för mig själv att det är jag som bestämmer var skåpet ska stå eller om prillan ska under läppen kanske jag borde skriva.

Men det är klart. Att veta om att det går att leva utan en viss vana hjälper ju. Ju mer jag gör den här typen av saker, ju enklare blir det. Jag vet att det är jobbigt ett tag men så släpper det. Sedan gäller det bara att inte falla in i beteendet igen.

Det är ju lite vad jag har gjort nu med kaffet. Men, men, jag vet ju att jag kan sluta igen om jag