Vad gör jag med en 5-åring som vägrar att sova

Det kan vara extremt frustrerande när ditt barn vägrar att sova, speciellt när det är fem år och inte direkt kan sätta i en vagn med napp. Det finns några saker du kan göra för att försöka få barnet att sova.

Viktigt med rutin för läggdags

En sak du kan göra är att skapa en läggdagsrutin och hålla fast vid den. Det betyder att du varje kväll, vid samma tidpunkt, gör samma aktiviteter innan du lägger ditt barn. Detta kan inkludera att borsta tänderna, läsa en berättelse och be böner om ni är religiösa. Att göra samma aktiviteter varje kväll hjälper ditt barn att förstå och acceptera att det är dags att sova.

Håll dig till läggdagsrutinen!

När du väl har en läggdagsrutin på plats är det dags att börja tillämpa den. Det betyder att du måste vara bestämd mot ditt barn och inte ge efter när de ber om fem minuters speltid till. Det är viktigt att hålla sig till planen även om det innebär att vara lite strikt. Ditt barn kommer så småningom att lära sig att när det är läggdags är det dags för sömn – inga undantag!

Om barnet ändå inte vill sova

Om ditt barn fortfarande vägrar att sova finns det några andra saker du kan prova. Ett alternativ är att erbjuda en liten belöning för att barnet går och lägger sig i tid. Detta kan vara något som en extra berättelse vid läggdags eller en speciell leksak som de kan leka med på morgonen. 

Ett annat alternativ är att prata med ditt barns läkare om eventuella sömnproblem. Det är viktigt att utesluta alla medicinska orsaker innan du provar beteendestrategier.

Med lite tålamod och uthållighet borde du kunna få ditt barn att gå och lägga sig på kvällen. Detta även om det är fem år gammalt! Kom bara ihåg att hålla fast vid planen och vara bestämd mot ditt barn. Så småningom kommer barnet att lära sig att det är dags att sova på kvällen och till och med se fram emot det. Lycka till!