Lös färgkoden för ditt humör!

Jag har alltid varit intresserad av färger och inte minst för kläder och inredning. Något som jag tidigt blev medveten om är hur färger kan påverka humöret. Det är framförallt grönt, blått, rött och gult som kan göra saker med våra känslor. Men sedan vet ju vem som helst att vi alla har olika färger och nyanser som våra favoriter.

En sak som jag vill ta upp är att vi alla ser färg lite olika. Inte så att folk som regel är färgblinda. Men jag har märkt att senapsgult får mig att bli lite trött medan min syster blir superglad och varm av denna färg. Det här beror antagligen på att färger i grund och botten är optiska fenomen som vi reagerar lite olika på. Det händer saker i det undermedvetna när vi ser färg och det kan vara svårt att säga precis vad det är.

Kanske kan vi beskriva färger lite som kryddor. Vi behöver dem men i olika mängd och med olika doft och smak för olika personer.

Vad påverkar hur vi uppfattar färg?

En sak är ju synen och visst finns det folk som är mer eller mindre färgblinda. Sedan kan humöret också göra att vi upplever en viss färg på ett visst sätt. Färgens våglängd är det som gör hur vi kommer att se den. Om vi har två färger bredvid varandra eller kanske ett mönster kan det också påverka hur vi känner när vi ser färgerna.

Kort om de fyra huvudfärgerna:

Grönt – Påverkar oss med lugn. Lite som att se på en lummig sommarskog.

Blått – Får oss att känna kreativitet men också lugn.

Rött – Förmedlar värme men också energi.

Gult – Kan ge oss känsla av värme men också av lycka.