Klass, kön och prestationer

Närmare 30 personer kom på terminens sista Mångfaldsfika som lyfte hur synen på prestation hänger ihop med kön och klasstillhörighet. Anne-Sofie Nyström delade med sig av forskningsresultat från den pågående studien om hur gymnasieskolans ”högpresterare” ser på prestation och att studera med andra som är vana att vara ”bäst i klassen”. Studien genomförs i Sverige och Storbritannien och fokuserar på studenter som läser medicin, juridik och teknisk fysik.

Nyström lyfte bland annat att studenter på de nämnda utbildningarna är överrepresenterade när det gäller stress, depression, missbruk och även suicid. Hon lyfte också att för många av de som läser på de s.k. prestigeutbildningarna var framgång ett ”defaultläge” varifrån det blev väldigt lätt att hamna i misslyckande vid minsta motgång och att skam var ett ständigt närvarande fenomen för många av de intervjuade.

Mångfaldsfika 5 december

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s